We denken het allemaal. ‘Vroeger had ik veel meer conditie‘. Duh, natuurlijk. Je bent nog jong, springerig en het maakt helemaal niet uit of je een beetje transpireerde tijdens tikkertje. Nu je wat ouder bent denk je al na het traplopen ‘shit, ik moet weer sporten’ en je begint wat tijd te investeren aan lichaamsbeweging. Je doet je hardloop schoenen aan, trekt je strakke yogapants omhoog en go for the baywatch run. Maar na vijftig stappen ben je helemaal kapot. De volgende keer dat je wilt gaan hardlopen kijk je er behoorlijk tegenop, want dan ben je weer moe na vijftig stappen. Sporten is vermoeiend. Dat soort gedachten heb ik ook een tijdje gehad, maar toch kan ik nu de 7 km Almere city run van mijn bucketlist afstrepen.

Even terug in de tijd

Geloof het of niet, ooit was ik super sportief. Gewoon belachelijk sportief. Aikido, judo, karate, paardrijden, tennis, dansen en wat buitensporten zoals skeeleren en streethockey. Ja echt! Ik heb veel gedaan. Maar naarmate ik wat ouder werd begon ik andere dingen belangrijker te vinden. Ik ging liever samen met mijn vriendinnen met de bus naar school in plaats om naar school te skeeleren. Klasgenoten verklaarden mij sowieso voor gek. Eerst trok ik me daar niets van aan, maar je bereikt als puber een punt dat je het juist heel belangrijk gaat vinden om vrienden te hebben en mee te groeien.
Alleen de jongens deden aan sport en de meiden zaten in de gymzaal op de bankjes met z’n allen ongesteld te zijn. Sporten was niet meer zo cool. Behalve dansen, want dat kan ook in de club.

Ik stopte met al dat gesport, kreeg een bijbaantje bij de Albert Heijn en gaf mijn geld liever uit aan shoppen, bioscopen en eten. De middelbare schooltijd bestond meer uit chillen, huiswerk maken, beetje werken en weer chillen. Zodra ik 16 werd begon de focus al hélemaal te veranderen. Stappen, school, werken, scooter rijden. En wat was dat een geweldige tijd haha! Dan kwam er ook nog een vriendje bij en toen was het sporten redelijk vergeten. Ik deed wel nog aan tennis, maar dat duurde ook niet lang meer.

Ik zeg niet dat dit allemaal heel erg is. Het was juist leuk, maar ik vergat hoe belangrijk het was om gezond te eten en genoeg te bewegen. En wat gebeurd er dan? Doei conditie! Hallo zweetplekken.

‘Ja dus? Wat heeft dat met mij te maken?’ Zeg je dan.

Ik ben hier om jou te motiveren als jij jezelf hierin herkent. Je bent dus niet de enige waarbij jouw sportiviteit is afgenomen. Ik kan je vertellen dat, als ik het kan, jij het ook kunt. Het is eventjes zwaar, en misschien heb je er helemaal geen zin in. Maar een half uurtje van je dag vullen met beweging is heus niet erg.

Mijn doel

Ik vond dus dat ik wat sportiever moest worden, gezonder moest eten en minder moest zuipen. Dat zuipen ging prima. Gezond eten ging ook een stuk beter en langzaam kwam het hardlopen er weer bij. Ik woog drie jaar geleden 46 kilo. Tussendoor woog ik 40 (wat belachelijk weinig is) en nu weeg ik 43 kilo. Niet schrikken. Het gaat goed met me. Ik ben een meisje van 1.50 m. Al dat gezond eten, weinig alcohol en sporten heeft dus wel wat laten slinken. Ook mijn arme boobies. Maar niemand die het ziet.. snap je… er is niks! haha. Nee even serieus. Ik woog iets te weinig, maar dat kwam ook door stress door school en werk.

Op mijn bucketlist schreef ik een tijdje geleden dat ik mee wilde doen met de 7 KM Almere city run. Precies in de periode dat ik na 300 meter kapot was. In begin juni 2017 schreef ik me in, ik was er wel klaar voor. Half juni deed ik mee! Zondag 18 juni 2017.

Tip van de dag: Schrijf je in! Dan kun je geen kant meer op en moet je wel trainen. En ik moest en zou die 7 KM halen. Ook al was het 30 graden. Het maakte mij niet uit wie er mee ging, als ik het maar deed. Uiteindelijk was ik blij met de twee andere diehards die mee gingen.

Dus de grote dag (voor mij) kwam steeds dichterbij. Ik werd steeds enthousiaster en trainde hard genoeg dat ik de 5 km makkelijk haalde. Dat ging met gemak. Maar ik trainde liever in mijn eentje. Mijn vriend gaat als Speedy Gonzales en ik als een chiwawa met d’r veel te korte beentjes en teveel energie. Ik deed drie stappen waar hij eentje nam. Ik had ook aan Mudmasters meegedaan, maar dat was elke keer pauzeren voor obstakels. Heel veel conditie hoef je niet te hebben met 6 KM. Maar goed! Ik dwaal weer af.

De dag zelf was dus SUPER heet en dan hadden wij ook nog het geluk dat we op het heetst van de dag mochten starten. Thanks to Almere City Run stonden ze klaar met bekertjes water en natte sponsjes.
I nailed it! Hardlopen zoals het hoort, zonder vijf keer te pauzeren. Even twee keer wat minder hard lopen mocht ook wel in die hitte.

Gelukkig kun je niet zien dat het heet is.. *kuch

Dus. Na mijn super lange lul verhaal ben ik tot de conclusie gekomen dat er niets beters voelt dan een medaille krijgen terwijl je drie maanden geleden niet eens naar de bus kon rennen.
Download de Runkeeper App of Nike run en ga lekker op pad. Het is rustgevend en heel gezond! Ren in de ochtend of als de zon bijna onder gaat. Wees voorzichtig met bosjesmannen en teeken.

Nog een klein kadootje

Wil je beginnen? Hier weer wat linkjes wat jou misschien kan helpen met starten.

Succes and leave a comment 🙂

Hier nog de Mudmaster versie waar ik ook trots op ben natuurlijk

Deze heb ik ook van mijn bucketlist af kunnen strepen. Maar Almere City Run vergt wel echt 5X meer conditie. En wat had ik het koud hier!

Geef een reactie