Het eerste wat mij opvalt als ik mijn straat in waggel zijn wat enkele flikkerende lichtjes die voorheen niet aanwezig waren. De opgelichte glazen voordeuren laten weten dat de bewoners thuis zijn en de combinatie van de verlichting voor de deur laat zien dat het ook weer tijd is voor een feest dat steeds sneller ons kikkerlandje binnen zal sluipen. Die flikkerende lichtjes voor de deuren vormen de gelaatsuitdrukkingen van de uitgesneden pompoenen. Het is tijd voor Halloween. 

Tot ziens warme dagen, hallo mooie herfst, regen en blaadjes. ‘Dag mevrouw, wat heeft u mooie pompoenen!’ (True story).

pompoenenbewerkt-small

Waar dafuq haal je die pompoenen dan vandaan?

De pompoenen zijn makkelijk te verkrijgen bij de meeste ‘bloemenboeren’. Er staat bijvoorbeeld een bloemist bij de Dirk van den Broek op de Wezelstraat die elk jaar genoeg pompoenen verkoopt. Als je aangeeft dat je eind oktober wat pompoenen wilt houdt hij er ook gewoon rekening mee. Bovendien zijn ze er volgens mij erg blij mee, want steeds meer mensen willen pompoenen hebben.
Dus. Niet moeilijk doen. Als je een bloemetje voor jezelf haalt kan je ook gewoon even vragen of ze pompoenen verkopen. Ze lachen je heus niet uit en het is de moeite waard.

Hoe ‘carve’ je ze uit in 5 stappenuitgeholt

Yes my dear! Ik zal je dat weer stap voor stap uitleggen.

  1. Je snijdt een gat in de bovenkant. Vervolgens trek je het er rustig van af. Schrik niet van de vieze sliertjes. Die moeten er uit! Have fun. Heb je groene vingers? Mooi! Nu zijn ze ook oranje.
  2. Als ik jou was zou ik eerst alles een beetje uit trekken en pas daarna beginnen met een lepel. Schraap de binnenkant goed weg. Uiteindelijk moet het eruit zien als de foto hier naast.
  3. Nou. Alle vieze troep weg. Nu kun je beginnen met je ontwerp. Maak een ontwerpje op je pompoen. Wat voor emotie moet ie hebben? Het hoeft niet perfect te zijn. Wanneer je het uit gaat snijden zie je vanzelf wat verbeterpunten en heb je een beetje speling. Gewoon snijden dus. Het komt vanzelf wel goed. ontwerp
  4. Zorg ervoor dat je wel een beetje hebt nagedacht over de tanden en de ogen. Wat is logica. Je kunt niet dingen laten zweven zonder dat het ergens aan vast zit als je snapt wat ik bedoel. En maak het jezelf gewoon niet te moeilijk. Je bent al gevaarlijk bezig met een scherp mes. Straks wordt je nog boos. Moeten we niet hebben.
  5. Uitgesneden? Maak er verder wat moois van. Pak een tafeltje, zoek wat blaadjes en takken. Zorg voor een echte eyecatcher. Laat de kindjes schrikken hehe!

 

Resultaat

pumpkins

Reminder

Nou heb je van die leuke monstertjes in je tuin, maar weet je ook wat de reden is? Het is allemaal erg leuk, spannend en cool, maar soms is het niet erg duidelijk waarom wij in oktober liever pompoenen in de tuin zetten dan in ons mond stoppen.
Wil je wat uitgebreide informatie. Klik dan hier

Wil je mijn info? Lees dan verder.

Wij weten allemaal natuurlijk wel een beetje waar Halloween nu vandaan komt, dat hoef ik jullie niet te vertellen. Wat ik jullie ook niet hoef te vertellen is dat dit supervetcoole feestje ook Nederland en België gaat veroveren. Bijna alle pretparken doen mee. Amsterdam, Rotterdam en nog wat grote steden hebben zombie/Halloween optochten en die gekke buurvrouw staat heel leuk in de tuin een beetje agressief te doen met haar pompoenen en een mes.

Op 31 oktober of het weekend daarvoor gaan wij tegenwoordig helemaal los op verkleedfeestjes en vieren wij steeds meer All Hallows Eve, oftewel Halloween, Allerheiligenavond. Het komt erop neer dat de Kelten geloofden dat er op die avond geesten terug kwamen uit de dood en naar een lichaam zochten voor de rest van het jaar. Scary! Anderen vierden juist die avond om de doden te eren en het vieren van de oogst.

Waarschijnlijk komt dat stukje van ‘Trick or Treat uit de tijd dat christenen zich vermengde met het Halloweenfeest. Ze trokken de dorpen in om te bedelen om zielencake. Voor elk brood beloofden ze een gebed voor de dode familieleden van diegene die het brood had geschonken.

Jack O’Lantern

Daar horen wij ook nog wel eens het een en ander over. Een uitgeholde pompoen met een eng gezicht. Het bekendste decoratiestuk van Halloween.

Smid Jack kwam op een avond de duivel tegen die hem vroeg om zijn ziel te schenken. Jack wilde dit niet. Dus hij tekende een kruis zodat de duivel de boom niet meer kon verlaten. Toen de duivel Jack beloofde dat hij niet naar de hel hoefde heeft jack dat kruis weer weg gehaald zodat de duivel weer vrij was. Toen Jack overleed had hij geen plek meer om zijn ziel te rusten. Hij mocht niet naar de hemel omdat hij met de duivel had gesproken en niet naar de hel omdat de duivel zijn belofte liet nakomen. Hij was dus gedoemd om voor eeuwig op aarde rond te dwalen. De duivel gooide hem nog een brandend kooltje achterna toen hij bij de hellepoort werd geweigerd en stopte het in een knol dat hij aan het eten was. Zo had hij een lantaarn om zijn weg mee te verlichten en dus de reden van alle verlichte pompoenen.

Doe jij mee? Koop wat snoep

Wees niet bang dat er zomaar bij je wordt aangebeld met Halloween. Als je wilt deelnemen moet je ervoor zorgen dat je het laat zien door middel van wat versiering neer te zetten. Zoals enge spinnetjes, verlichting of wat je wilt. Heb je dat wel? Verwacht dat na etenstijd wat kleine spookjes voor je deur.

So Golden Roadwalkers. Embrace life!

 

 

 

 

 

Geef een reactie